Friss

Partneroldalak

képregényvilág beköszönő

Elindult a KépregényVilág – Beköszönő

Több oldalról is nekiugrottam ennek a beköszönésnek, mert valamiért nem volt egyértelmű honnan is közelítsem meg. Időzzek el a múltban, és onnan haladjak előre az időben? Nyugi, nem fogok hosszasan elrévedni, milyen volt kinyitni az első képregényemet, és nosztalgiától átfűtve azt ecsetelni, hogy már akkoris tudtam, hogy később ez a hobbi fogja meghatározni az életemet. Egészen egyszerűen azért, mert nem így volt.

A szerény kezdetek

Ugyan hébe-hóba kezem ügyébe akadt pár Garfield füzet, még Pókemberrel is találkoztam, később egy-egy Star Wars képregényt is fellapoztam, de aligha nevezhettem magamat rajongónak. Szóval nincsenek évtizedekre visszamenő emlékeim. Egészen sokáig azt sem tudtam, mi fán terem a képregény.

A 90-es években, vidéken nőttem fel, ahol nem sok újságos kirakatában szerepeltek szuperhősök, és sem a barátaim, sem a családom körében még csak nem is került szóba, hogy létezik a műfaj. A tény, hogy léteznek tematikus börzék, bevallani is kellemetlen milyen későn ért el hozzám.

Aztán vélhetően az internetnek köszönhetően, és hogy egyre többen álltak nyitottan a műfajhoz, végre az én életembe is, majdhogynem észrevétlenül beszivárogtak a képregények. Kocagyűjtőként beszereztem egy-egy füzetet, vagy keménytáblás gyűjteményt. De akkoriban el sem tudtam volna képzelni, hogy rendszeresen vásárlom ezeket a – mondjuk ki – borsos árú kiadványokat (azokat az árakat ma már visszasírom).

De nem ülnék most itt, e sorokat gépelve, ha nem jött volna A Nagy Áttörés. Néhány évvel ezelőtt megvettem a Monstress első kötetét, és le voltam taglózva. A történet, a karakterek, a megvalósítás és a brutálisan lehengerlő rajzok teljesen magukba szippantottak. Onnan már nem volt megállás, folyamatosan kerestem a következő „adagomat”, ami hasonló élménnyel szolgálhat, mint a Monstress. Kinyílt a csipám, és az egyszeri alkalmak szokássá váltak, és teljesen begyűrűzött a képregények világa.

image 7
Elindult a KépregényVilág - Beköszönő 4

A hadjárat

Akkor már megfogalmazódott bennem, hogy én hiába kerültem ilyen szoros közelségbe a képregényekkel, a környezetem még mindig nem tudja, hogy Sandmant eszik vagy isszák. Mivel 2017-től kezdve a GeekVilágra már nagyban hegesztettük a cikkeket különféle geek témákban, nem volt tájidegen, hogy képregényekről is írjak ajánlókat.

Az emberek edukációja személyes üggyé vált számomra, és saját lehetőségeimhez képest elindítottam keresztes hadjáratomat annak érdekében, hogy minél több embernek evangelizáljam a képregényolvasás és gyűjtés csodáját.

Innen az evolúció már egyértelmű irányba haladt. A következő állomás 2023 februárja volt, amikor elindítottam a GeekVilág Shop nevű webáruházat. A képregényekről már nem csak írni és beszélni szeretnék, hanem terjeszteni, eljuttatni az emberekhez. Éppen ezért fontos, hogy ne csupán a meglévő rajongókat és veteránokat tartsuk szem előtt (miközben nagyon fontos alappillérei a hazai képregényfogyasztásnak), hanem igyekezzünk minél jobban bevonni kívülről is az érdeklődőket.

Kétségtelen, hogy a képregényezés itthon még mindig egy fura szubkultúra, de azt is látni kell, hogy évről évre egyre több kiadvány jelenik meg egy nagyon diverz skálán.

Nem csak szuperhősök léteznek; kicsiknek és nagyoknak, nemtől, bármilyen hovatartozástól függetlenül is megtalálhatják az érdeklődők az olyan képregényeket, melyek a lelkükig hatolhatnak és maradandó élményt nyújtanak. A webshoppal egyértelműen az a hosszútávú célunk, hogy a kicsi, közepes és nagy kiadók is képviselhessék magukat egy helyen, és bárki könnyedén hozzájuthasson egy-egy olyan kiadványhoz, ami felkeltette a kíváncsiságát.

image 6
Elindult a KépregényVilág - Beköszönő 5

 Magasabbra, távolabbra, gyorsabban

Ugorjunk 2024-be, most vagyunk a mostban, és elszántabb vagyok, mint valaha. A képregényekkel az eddiginél sokkal átfogóbban szeretnék foglalkozni és nem kizárólag videós formában. Adta magát az ötlet, hogy a GeekVilág brand alá tartozva, mégis különálló formátumban létrehozok egy olyan online teret, ahol csak a képregényeké az összes rivaldafény.

Szeretnék rendszeresen jelentkezni a fontosabb hírekkel, érdekességekkel és újdonságokkal, illetve az oldalon megtalálhatók lesznek a képregényes vonatkozású események is. Mindezek mellett pedig érkezni fognak képregény és manga ajánlók is. Ezeken felül pedig szabad a vásár, a különféle képregényes tartalmakban csak a fantáziám szabhat határt.

Tartsatok hát velem, és formáljuk együtt a KépregényVilág jövőjét!

Szólj hozzá