Friss

Partneroldalak

batman kárhozat képregényajánló

Batman: Kárhozat képregényajánló: lélekbúvárkodás

Az eredetileg 2019-ben megjelent Batman: Damned még a természetfeletti DC-képregények között is egy rendhagyó alkotás volt. A Kingpin kiadó jóvoltából 2023-ban végre magyarul is olvashatta a közönség ezt a roppant sötét történetet. A Batman: Kárhozat nem bánik kesztyűs kézzel az olvasóval, és egy pillanatra sem próbálja magát egy könnyen fogyasztható képregénynek álcázni.

A lélek tükre

A legendás Brian Azzarellónak már számos kiváló és szerzői képregényt köszönhettek a rajongók. Legtöbben a 2008-as Joker újragondolásáról jegyezhették meg a nevét, de a DC berkein belül emellett is bőven sikerült letennie védjegyét. Lee Bermejóval karöltve a Batman: Kárhozat panelein viszont ismét sikerült egy komoly sztorit hagyni az utókornak.

Ha valamiért megosztó lehet ez a képregény, akkor az egészen biztosan az allegorikus narráció és erősen zavarbaejtő történetvezetés miatt van. Nagyon nehéz megfogni, hogy konkrétan miről szól, követhető cselekményről pedig még annyira sem lehet beszélni. Pláne nem spoilerek nélkül. Nagyjából annyit lehet elmondani róla, mint amennyi a kötet fülszövegén is szerepel.

Joker halott, és senki sem tudja ki lehet a tettes. Batman pedig egy akció során komoly sérüléseket szenved, és majdnem otthagyja a fogát. Később félholtan ébred, de lábadozása szokásához híven nem tart soká. Feltűnik a színen John Constantine, és ebből már következtethetünk arra, hogy valami megmagyarázhatatlan történik a háttérben.

A sztorit nehéz követni, minden annyira álomszerű, hogy alig lehet valamit biztosra venni. Ahogy lapoztam a képregényt, többször kúszott fel a szemöldököm, és zavarodtam össze. Gyakran azon vacilláltam, hogy vajon én vagyok teljesen hülye, vagy ennek az egésznek az ég világon semmi értelme. Aztán az utolsó néhány panel bevitt egy pár gyomrost és végül összeállt a kép.

batman: kárhozat
Batman: Kárhozat képregényajánló: lélekbúvárkodás 4

Tetteink súlya

Szóval, ha valaki felüti ezt a képregényt, akkor mindenek előtt nagy adag türelmet javaslok fogyasztása mellé. A Batman: Kárhozat telis tele van elhintett filozófiai magvakkal, és horrorba hajló látványelemekkel. És nem mellesleg tipikusan egy olyan rendhagyó történet, ami a végére kap visszamenőleg is értelmet. Emiatt az újraolvasási faktor is megnő, hiszen másodjára már kicsit hatékonyabban kötögethetjük össze a pontokat. A sztori mellett érdemes a rajzok miatt is többször átlapozni a kiadványt.

Bermejo tökéletes választás volt a művészeti megvalósításhoz. Festményszerű illusztrációi sötétek, piszkosak, egyszerre realisztikusak és földöntúliak. Néhány panel annyira grandiózus, hogy falon bekeretezve is jól mutatna. A színválasztás is tovább mélyíti a képregényt átölelő misztikumot, mellyel szemben áll Gotham rettenetes és bűnös mocska.

Pont ahogy a történet, úgy a művészeti stílus sem lesz mindenki kedvence. A realisztikusabb irányzatok kedvelői számára kiváló csemege, hiszen a paneleken megjelenő legtöbb festmény elképesztő igényességgel, aprólékossággal és gyakran barokkos elemekkel kápráztatja a szemet. Viszont aki viszolyog az efféle megvalósítástól, és inkább a „klasszikusabb” rajzokat szereti viszontlátni a képregények lapjain, annál emiatt sem fog betalálni.

batman: kárhozat
Batman: Kárhozat képregényajánló: lélekbúvárkodás 5

Verdikt

A Batman: Kárhozat egészen biztosan megosztja a rajongókat. A sztori nehezen enged a közelébe, a húsba maró rajzok pedig csak tetézik az elidegenítő élményt. A karakterek sokszor pátoszosan, rébuszokban beszélnek, Constantine narrációja meg aztán végképp olaj a tűzre. Ezek miatt csak nehezebb kibogarászni, hogy mit is akarnak az alkotók átadni az olvasó számára. De a képregénybe fektetett előzetes bizalom az utolsó oldalokon a legtöbbeket megjutalmazza.

Viszont az is kétségtelen, hogy néhol nem sikerül megragadni a lényeget, és helyenként kifejezetten túl van írva az egyébként is zavarosnak ható történet. Szóval aki egy egyszerűbb, könnyen fogyasztható Batman képregényt keresne, akkor a Kárhozat nem valószínű, hogy betalál nála. Ellenben, ha valami abszolút különlegesre és elvont, egyedi történetre vágynál, akkor valószínű, hogy nem fogsz csalódni.

Hangvétele a költőiségén túl igencsak nyers, és kegyetlenül szókimondó. A durva nyelvezet, egyes horrorisztikus panelek, és úgy egyébként a témája miatt kizárólag felnőtteknek javaslom. Gyerekek számára egyértelműen nem ajánlott.

A képregény átlagos füzet méretben, keményfedeles formátumban jelent meg 144 színes oldalon. A kiadványt keressétek a Kingpin kiadó kínálatában.

This Post Has 2 Comments

Szólj hozzá