Friss

Partneroldalak

rémképmesék képregényajánló

Rémképmesék képregényajánló

Akik valaha feltévedtek már a GeekVilág oldalra, azok jó eséllyel tudhatják, hogy a szívemben a horror egy különleges helyet foglal el. Ha új olvasó vagy, akkor is hamarosan megtapasztalhatod vonzódásom a rémtörténetek iránt.

Azonban hiába csillapíthatatlan az étvágyam, a könyv- és képregénykiadás még mindig csak úgy érződik, hogy tapogatózik a műfaj hazai megjelenéseit illetően. Azért legnagyobb örömömre mindig vannak hiánypótló próbálkozások, legyen szó külföldi szerzők fordításairól, de a magyar alkotók is igen szorgosan ügyködnek ebben a szubkultúrában. Jelen ajánlóm alanya néhány szupertehetséges hazai művész közös antológiája, a 2022-ben, a 5Panels kiadó gondozásában megjelent Rémképmesék, mely megmutatja, hogy bőven akad nemzetközi szinten tehetséges művészünk.

Változatos rémület

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a képregénykiadás, és azon belül is a horror tematika mennyire rizikós vállalkozás jelenleg Magyarországon. Éppen ezért, hogy egy ilyen kötet megjelenhetett itthon, máris jár egy kalapemelés. Az meg már csak hab a tortán, hogy az antológia roppant színvonalas és magas minőséget képvisel.

A kiadvány külalakjáról nem sok mindent lehet kiemelni. A borító és hátoldal is jól néz ki, előbbin a cover art kifejezetten jól mutat. A kötet puhafedeles kiadásban jelent meg, 148 színes oldalon. A lapok kellően mattok, és csillogásmentesek, a jó minőségű és tartós papír tapintása pedig kellemes és könnyen lapozható. Használat – tehát olvasás – során a sarkok sem kopnak, a lapok alig hullámosodnak. Gyorsan átpörgetve a lapokat láthatjuk, hogy tényleg mennyire színes és változatos a kötetben szereplő minden történet.

Az antológia 11 művet tartalmaz, 13 különböző alkotótól. Noha tágabb értelemben műfaját tekintve valóban horrorról beszélhetünk, de az árnyaltság kedvéért ezek inkább rémmesék, rémtörténetek. Lehet rugózni a nüansznyi különbségeken, de a lelkem csak úgy nyugszik meg, ha az előbbi mondatot leírhattam.

Rémeket látsz

A sztorikat afféle Mesék a kriptából-módiban köti át egy üvegben lebegő-rímelő koponya. A kötetben szereplő történetek java nem kifejezetten explicit, sokszor kicsit nehéz is mögéjük látni, de az összhatás szinte kivétel nélkül eléri a célját. És még ha nem is mindegyik történet nyerte el a tetszésemet, az illusztrációkra és a színekre egyáltalán nem lehet panasz.

image

Sokféle művészi stílus és irány megjelenik, de épp ez a legszebb aspektusa az antológiának. Minden művész a saját módján jeleníti meg a történeteket, és ez roppant egyedi hatást ér el. Bele sem merek gondolni, milyen bitang sok munka lehetett a művészek oldaláról elkészíteni az akár néhány oldalas, akár a nagyobb hangvételű képregényeket.

Ami viszont nagyon érződik, hogy mennyire ritka csillagállás eredménye, ha valaki ugyanolyan jó az írásban és a rajzolásban is. Az vélhetően vitathatatlan, hogy a Rémképmesék lapjain látható rajzok igényesek, színvonalasak, sőt, néhol egészen kiemelkedőek. Viszont ehhez a szinthez passzoló történetet csak elvétve találtam. Vagy, ha maga a sztori érdekes is volt, több helyen az írásnál ment félre valami.

Ugyanakkor azt is fontos kiemelnem, hogy az antológiák abszolút sajátossága, hogy szinte képtelenség olyan felhozatalt összeállítani, ami mindenkinek maradéktalanul elnyerné a tetszését. A megannyi stílust és művészeti megvalósítást felvonultató alkotások vagy bejönnek az olvasónak, vagy nem. Éppen ezért bármennyire is szeretnék ajánlóimba némi objektivitást is beleszőni, mégis egy szubjektív műfajról van szó.

Tehát, ha csak egy kicsit is megmozgatta a fantáziátokat a Rémképmesék, akkor mindenképpen érdemes beszerezni. Az alkotókat és a kiadót leginkább így lehet támogatni és ösztökélni, hogy a jövőben is érkezhessenek hasonló kiadványok.

Verdikt

A Rémképmesék egy több szempontból is inspiráló alkotás. Egyrészt megmutatja, hogy itthon is jelenhetnek meg hozzá hasonló alkotások, ami önmagában is egy kisebb csodának számít. Másrészt a benne szereplő rajzok és történetek bármelyik kezdő, amatőr, vagy igazából akármilyen szinten lévő lelkes művészt arra biztathatnak, hogy igenis van értelme képregényalkotással foglalkozni.

Márpedig sok-sok hasonló alkotásra lenne szükség a hazai piacon, szóval én nagyon szurkolok, hogy az alkotók még hosszú ideig legyen aktívak a szcénában.

Ha az ajánló felkeltette az érdeklődésedet, a kötetet beszerezheted webshopunkról: RÉMKÉPMESÉK

This Post Has One Comment

Szólj hozzá