Friss

Partneroldalak

halál - a halál kapujában

Halál – A halál kapujában képregény ajánló: Pokoli a buli

Ha valaki megkérdezné, hogyan ugorjon fejest a Sandman lebilincselő és hatalmas univerzumába, akkor azt mondanám, hogy… izé, kezdje a Sandman első kötetével. Viccet félretéve, akit elijeszt egy többszáz oldalas, testi sértésre is alkalmas kötet, annak végre itt van egy olyan kiadvány, ami egy tök jó támpontot adhat a kíváncsi olvasók számára. A Halál – A halál kapujában történet központjában ugyan nem meglepő módon a címszereplő áll, de futólag megismerhetjük a többi Végtelent is. Illetve a Sandman érdekes, drámai, komor, olykor bizarr, teátrális és mulatságos világáról is kapunk egy korántsem teljes, de nagyon is hangulatos képet.

Gaiman legendás klasszikusát ugyan nem pótolhatja semmi, de ha akár csak egy olvasó is felüti valamelyik Sandman kötetet ezután a nyugatizált manga után, akkor már boldog vagyok.

IMG 9210 min
Halál - A halál kapujában képregény ajánló: Pokoli a buli 4

Haláli házibuli

A Halál kapujában egy már létező sztorit vesz alapul, csak fordít egyet a szemszögön. Így gyakorlatilag nem az önmagában is lebilincselő Párák évszaka van újra elmesélve, csupán az ott lezajló események szervesen kapcsolódnak ehhez a sztorihoz.

Mely szerint Morpheuszhoz, vagyis Álomhoz kerül a Pokol kulcsa, és egy halom természetfeletti entitás, istenség jelentkezik nála, hogy adja oda nekik. Álomúr nem egy kifejezetten kapkodós figura, és amíg minden jelölt érvelését meghallgatja, addig a Pokolban meg elszabadul… nos, a pokol.

Mivel nincs ki őrizze a lenti világot, az ott sínylődő bűnös lelkek egyszercsak elkezdenek visszaszivárogni a létezés síkjára. Ezt Halál nem nézi jó szemmel, hiszen aki egyszer már eltávozott, nem illene, hogy visszatérjen. Összegyűjti hát az egyre népesedő kárhozottak seregletét házában, de így túl uncsi a várakozás. Néhány Végtelennek az a remek ötlete támad, hogy akkor miért ne csaphatnának egy házibulit?

A Párák évszaka egy erősen drámai történet, de ebből az aspektusból nagyon szórakoztató, sokszor humoros és bohókás. És egy pillanatig sem éreztem azt, hogy bárminemű tiszteletlenséggel lett volna hozzányúlva az alapanyaghoz. A szerző és illusztrátor Jill Thompson abszolút kellő alapossággal és alázattal vetette papírra ezt a történetet. Pedig itt tényleg nem lett volna nehéz, hogy oly sok szinten félremenjen valami.

Az alkotónak remek érzékkel sikerült megfognia a címszereplőt is. Halál a Sandman kötetekben egy végtelenül komplex és számos réteggel rendelkező karakter, akit képtelenség kiismerni. Titokzatos, de mindig kedves, és a „valahol láttam már”, ismerős szomszéd csaj érzetét kelti. Ebben a manga/képregény amalgámban is remekül hozza ezt a rétegeltséget. Habár a történet és a hangulat is egy könnyedebb, úgymond kivonatoltabb Halált igényelt, így ehhez illeszkedik az ő jelleme is. Úgyhogy itt inkább egy aranyos és többnyire barátságos goth lányra kell számítani.

halál - a halál kapujában
Halál - A halál kapujában képregény ajánló: Pokoli a buli 5

Verdikt

A Halál – A halál kapujában különös alkotás. Látom lelki szemeim előtt, hogy a fekete öves képregényfogyasztók húzzák a szájukat miatta. Hiszen mangának képregény, képregénynek meg manga, és még csak nem is Gaiman írta.

A kezdők pedig nem biztos, hogy elsőre tudnak mihez kezdeni vele. De az az igazság, hogy ennél jobb kapudrogot nem tudok elképzelni a Sandman világába. Még akkor sem, ha történetesen az Álomúr csupán néhány kameó erejéig szerepel a kötetben. Halál egy fantasztikus karakter, akik Thompson kiválóan adaptált. Az írás noha nem emelkedik szépirodalmi magasságokba, de pont a közvetlensége miatt könnyen befogadhatóvá teszi a kezdő olvasók számára is.

Szólj hozzá