Friss

Partneroldalak

tmnt reborn from the ashes

TMNT: Reborn – From The Ashes képregény ajánló

Képregényes érdeklődésem horizontját szélesítendő, olyan alkotásokra is ráteszem mostanában a mancsomat, melyekkel más különben nem biztos, hogy természetes közekükben találkoztam volna. És ugyan a Stranger Thingses Teenage Mutant Ninja Turtles képregénytől nem dobtam hátast, nem adtam fel, hogy kacsintgassak a teknőcök felé. Úgyhogy most ismét Tini nindzsás kontent következik, a páncélosok új érájából. Ez a kiadvány a Teenage Mutant Ninja Turtles: Reborn vol 1 – From the ashes címet viseli (nem hiszem el ezeket a rohadt hosszú címeket), és komoly paradigmaváltás elé helyezi a címszereplőket, olvasókat egyaránt.

Egy új korszak

Mivel nem mozgok otthonosan ebben a világban, ezért nem tudom mi mennyire számít új vagy érzékeny infónak (tekintve, hogy az alább kitárgyalt kiadvány 2020-as). Úgyhogy inkább a biztonság kedvéért figyelmeztetnélek, hogy a történet ismertetése tartalmaz egy jókora spoilert. Enélkül viszont semmi értelme nem lenne a képregényről beszélni, szóval innen tovább csak saját felelősségre olvass!

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy eddigi pályafutásom a Tini Nindzsa Teknőcök képregényekkel hát, diplomatikusan szólva is foghíjas. Ezért ezt a bejegyzést inkább egy lelkes újonctól fogadjátok, és ha véletlenül valami ordas baromságot írnék, úgy nézzétek el nekem.

De igyekszem edukálni magamat, és a Stranger Things crossover pont egy olyan vonatkozásnak tűnt, ami adhatott egy lökést. Mivel az az út nem igazán jött be, máshonnan közelítettem meg. Igazából csak bele akartam ugrani egy sztoriba, hogy megnézzem, érdekel-e annyira, hogy jobban elmélyedjek benne, akár visszamenőleg is pótoljam a régebbi történeteket.

És most egy vallomás következik: a From The Ashestől egyáltalán nem vártam, hogy ennyire jó lesz.

tmnt from the ashes 2
TMNT: Reborn - From The Ashes képregény ajánló 5

Útkeresés

Szecskamester halott. Mindenki, aki ismerte, most őt gyászolja, ki-ki a maga módján. A legnagyobb veszteség mégis fiait, a négy mutáns teknőcöt sújtotta. Leonardo, Donatello, Raphael és Michelangelo sajátos módszerekkel próbálkoznak megbírkózni az iszonyatos teherrel, de láthatóan nem sikerül nekik.

A négy fivér a mutáns-állat közösségben és régi, vagy éppen új barátok körében igyekszik újra rálelni az ösvényre, mely újra feltölthetné őket életkedvvel, motivációval, vagy bármiféle értelemmel.

A From The Ashes a Reborn alcímet viselő futam első volume-ja (2020), ami a #101-105 számokat tartalmazza Teenage Mutant Ninja Turtles sorozatban. Tehát itt még az új korszak kezdeti lépéseit láthatjuk, emiatt annyira még nem mondható mozgalmasnak a történet.

De ezen a ponton még nem is szükséges szerteágazó cselekmény, hiszen pont abban van ennek a képregénynek a szépsége, hogy mer lassítani a tempón. Mer megállni, és feldolgozni Szecskamester elvesztését és annak következményeit. Emiatt a hangvétele nagyon intim, és többnyire mellőzi a színes-szagos akciókat is. A hangulat végig melankolikus, a gyász minden panelen jelen van.

A mindent leuraló veszteség mellett azért pedzeget egyéb, kimondottan izgalmas szálakat is a megváltozott New York-i közegben. Új frakciók tűnnek fel, így kialakul némi hatalmi harc is, a teknőcök pedig ahelyett, hogy összetartanának, inkább széthúznak. Pedig most lesz csak igazán szükség rájuk, amikor a belharcok kezdenek elfajulni.

IMG 9223 min
TMNT: Reborn - From The Ashes képregény ajánló 6

Vége a tini éveknek

A búskomor és depresszív töltethez kiválóan asszisztálnak a gyönyörű és kifejező rajzok. Sophie Campbell, aki nem csak írta a történetet, de maga is rajzolta, mesteri munkát végzett ezen a téren is.

A karakterek valami elképesztően jól meg vannak írva. A címszereplő teknőcök mind máshogy dolgozzák fel a veszteséget, és viselkedésükön, apró rezdüléseiken és párbeszédeiken is abszolút kiütköznek a különbségek. Az illusztrációkkal pedig egyértelműen hangsúlyossá válnak a szinte tapintható érzelmek. Egy pillanatra nem dobott ki az élményből, hogy antropomorf állatok lelki vívódásáról olvasok, pedig így leírva elég bizarrnak tűnhet.

Az erős atmoszféra pedig Ronda Pattison színeivel vált teljessé. Teljes mértékben tetten érhető, hogy az alkotók nem csupán megértették a feladatot, de művészi tehetségükkel ki tudták hozni a maximumot az alapanyagból.

Ahogy fentebb említettem, a hangulat mögötti sztori viszont nem túl erős. Azonban ezt nem rónám fel a negatívumok lajstromára. Egyrészt mert ez egy új sztorivonal kezdete, másrészt pedig minden más aspektusában brillirozik.

A komótos tempó és gyász feldolgozása miatt érthető módon alig van akció, cserébe viszont rengeteg az apró nüansznyi dráma, a szereplők útkeresése és hihető tipródása. A From The Ashes az eddig jól ismertek mellett bemutat új karaktereket is, akik a későbbiekben még fontosak lesznek.

Illetve látszik, hogy kezd kialakulni az új status quo, amiben a teknőcöknek meg kell találniuk a helyüket, immáron a mesterük és apjuk tanítása és támogatása nélkül.

IMG 9224 min
TMNT: Reborn - From The Ashes képregény ajánló 7

Verdikt

A Teenage Mutant Ninja Turtles Reborn – From The Ashes ugyan új paradigmát kínál, és alapvetően önmagában is fogyasztható képregény, az újonnan érkezőknek számos megválaszolatlan kérdést is a levegőben fog hagyni. Szóval, ha hozzám hasonlóan kevés fogalmad van a teknőcök képregényes kalandjairól, akkor nem biztos, hogy javasolnám, hogy ezzel indíts.

Önmagában a történet és a mondanivalója teljes mértékben átjött, viszont egy csomó mindent nem értettem, ami kissé frusztrált. Annyira viszont elkezdett érdekelni ez a világ, hogy visszább lapozok pár évtizeddel és nekiállok felgöngyölíteni egy újabb képregényes mérföldkövet.

Ha Te is szeretnéd átélni a teknőcök e kiemelkedően remek történetét, akkor ne habozz, és szerezd be a My Comic Center webshopjából! Rádáasul, ha az alábbi kupont felhasználod, akkor 20% kedvezményre is szert tehetsz!
KUPONKÓD: geek24juni (Érvényes: 2024.06.30)

Szólj hozzá