Friss

Partneroldalak

hulk grand design képregény ajánló

Hulk Grand Design képregény ajánló: A Nagy Zöld Kötet

Ahogy a Hulk: Grand Design kötetet elnézem, nem sok nagyobb rajongója lehet a zöld óriásnak, mint Jim Rugg. Képzeld el, hogy középsulis vagy, még az internet előtti időkből, és éppen meg vagy veszve valamiért. Rajongásod tárgyát és mértékét megpróbálod valahogy kifejezni, kiadni magadból. Fogsz egy füzetet, és elkezded teleragasztani képekkel, mindenféle kivágásokkal, és elégedetten lapozgatod újra és újra. A Hulk: Grand Designt is valahogy így kell elképzelni, hiszen ez nem más, mint egy tömény, 120 oldalas hommage.

Szürke kezdetek, zöldellő jövő

A Grand Design lapjain visszautazhatunk a kezdetekhez, és végigkövethetjük Bruce Banner és a Hulk különös és egyáltalán nem egészséges kapcsolatát. Feleleveníthetjük a gammasugárzástól kezdve a találkozást Betty Ross-szal, vagy annak apjával, az öreg Thunderbolttal. Feltűnik minden fontosabb karakter Leadertől kezdve Abominationön keresztül Rick Joneson át, Dr Samsonig.

De kapunk betekintést a legnagyobb harcokba is, melyeket nem csak Hulknak kellett megvívnia, de Bannernek is. Felvonulnak barátok, ellenségek, emlékezetes pillanatok, de nincs hiány örömben, bánatban és kegyetlen tragédiákban.

Ha most arra gondolsz, hogy akkor ez olyan, mint a szebb sorsot érdemlő „piros” Marveles kötetek, akkor tévedsz. Ebben a kiadványban nem komplett történeteken keresztül haladunk előre, hanem csak kiragadott részleteket láthatunk. És azt azért leszögezném, hogy aki ebből a kötetből akarja megismerni a Hulk történetét, annak nem lesz egyszerű dolga.

Érdekes a koncepció, jól áll a kötetnek, de ez inkább a rajongóknak szól, mintsem az újonnan érkezőknek. Olyanoknak, akik nosztalgikusan vissza tudnak tekinteni a zöld kolosszus meghatározó történeteire, és ködös tekintettel a távolba révedve eszükbe jut, hogy volt idő, amikor 1500 alatt volt a kenyér.

A legtöbb képregényajánlómnak általában van egy meghatározható struktúrája, de ennél a Hulk kötetnél bajban voltam. Ugyanis nem tudok külön beszélni a történetről, vagy a rajzokról, akár a színezésről. Kissé rendhagyó koncepciója miatt nem is lehet konvenciók mentén értékelni. Hat évtizednyi történelmet ölel fel, és ennek megfelelően a stílusok is eltérőek.

Hulk Grand Design belső
Hulk Grand Design képregény ajánló: A Nagy Zöld Kötet 5

Tisztelgés a nagyok előtt

Magát az gyűjteményt Jim Rugg hozta tető alá, valószínűleg lehetetlenül sok munkával. De semmiképpen ne feledkezzünk meg azokról a személyekről sem, akik hosszú évtizedeken át egyengették kedvenc lila gatyás szörnyünk sorsát.

És itt van ez a kollázsra hajazó kiadvány, melyben szent meggyőződésem volt, hogy a panelek valóban csak simán át lettek emelve korábbi füzetek lapjairól. Pedig az a helyzet, hogy Rugg valószínűleg maga is szupererőkkel rendelkezik. A rajzokat, a betűket, a színezést is ő maga készítette, megidézve a legendás alkotók munkásságát.

De nem simán csak szolgai másolatokat csinált, hanem egy az egyben megidézte a nosztalgikus hangulatot, még bizonyos oldalak régies, kiszürkült, megsárgult színezetet kaptak. Néhány beemelt panelen is elvégzett minimális ráncfelvarrást, vagy restaurálást. Ez inkább a képregénykészítőknek, és grafikusoknak lehet remek csemege, hiszen az egyszeri olvasónak nem biztos, hogy feltűnik a gammakorrekció, vagy pár szín megváltoztatása, kiemelése.

IMG 9096 min
Hulk Grand Design képregény ajánló: A Nagy Zöld Kötet 6

Szörny kontra őrület

A 2022-ben megjelent kötet, struktúráját tekintve két részre osztható. Eredetileg is két részletben jelent meg, csak később kapott egy „alap” gyűjteményes kiadást, illetve a Treasury Editiont, ami egy még exkluzívabb élménnyel szolgál.

A kiadvány első fele (sokat sejtető Monster névre hallgat) arra az időszakra koncentrál, amikor még Hulk nem volt egy túl szofisztikáltan megmunkált karakter. Amikor Bannert erős stressz érte, átváltozott egy őrjöngő bestiává, és jaj annak, aki az útjába került. A korabeli képregények cselekménye is nagyjából abból állt, hogy más szörnyekkel verekedett, de a modern korban elvárt mélységekkel itt még nem találkozhatott az olvasó.

A második etap a Madness címet viseli, ami már kezdi kiaknázni azt az elképesztő potenciált, ami Hulk és Bruce Banner közös, bizarr kapcsolatában rejlik. Itt már mélységeiben is sokkal érdekesebb történetek tárultak a közönség elé, és a már addigra is igazán népszerű karakter örökre beírta magát a képregénytörténelembe.

IMG 9102 min
Hulk Grand Design képregény ajánló: A Nagy Zöld Kötet 7

Verdikt

Lehet az én alulműveltségem ütközik ki, de ilyen jellegű kiadvánnyal még nem találkoztam. Nagyon érdekes élmény, és különleges ízt ad az egész karakternek, illetve annak életútjának. Simán el tudom képzelni, hogy a Hulk rajongók meg is könnyezhetnek pár panelt. Ha nem az adott történet miatt, de a hozzá kapcsolódó nosztalgikus élmények, emlékek miatt abszolút van rá sansz, hogy valakit elérzékenyíthet.

A Hulk: Grand Design valóban egy rendhagyó kötet. 120 oldalon keresztül átvehetjük a hihetetlen Hulk történelmének egy jó nagy szeletét, de új olvasóknak kétlem, hogy bármilyen hozzáadott értékkel is szolgálhatna.

A képregény formátuma olyasmi, mintha egy középsulis rajongó összeszedte volna a kedvenc füzeteit és kivagdosta volna belőlük a legjobb jeleneteket ábrázoló paneleket. Majd ezeket kronológiai sorrendben beragasztgatta volna.

A Hulk Grand Design című képregényt elsősorban az igaz hívőknek ajánlom. Tisztességes és tiszteletteljes főhajtás a legnagyobb alkotók felé, és önmagában is egy roppant igényes kiadványról beszélhetünk. Ritka az efféle koncepción alapuló gyűjtemény, és díszként is mutatós. Kezdőknek nem nagyon tudnám ajánlani, innen csak nagyon nagy vonalakban ismerhetjük meg Hulkot, és aki nem ismeri az eredei alkotók munkásságát, egészen biztosan nem tudja azt az extra értéket kimazsolázni magának, mint ami egyértelműen egy rajongói rétegnek szól.

Ha sikerült meghoznom a kedvedet, vagy hatalmas Hulk-rajongó vagy, akkor ennek a képregénynek ott a helye a polcodon! A kötetet beszerezheted a My Comic Center oldaláról, sőt az alábbi kupon felhasználásával 10%-kkal olcsóbban is hozzájuthatsz! De Siess, mert csak június 30-ig tudod beváltani.

KUPONKÓD: geek24juni

Az ajánló elkészült videós formában is. Csekkold le YouTube-csatornámon, és ha tetszett, akkor megköszönöm, ha lájkolod és feliratkozol!

This Post Has One Comment

Szólj hozzá