Friss

Partneroldalak

egy kosár fej

Egy kosár fej képregény ajánló: itt bizony fejek fognak hullani

„Eső mossa a Brody-sziget fűvel benőtt homokbuckáit, az öblében sirályok vijjognak. Felbukkan egy sovány, esőköpenyes alak, kezében egy nagy vesszőkosárral, amely mintha dinnyékkel lenne tele… és egy vérfoltos, szakadt amerikai zászló fedi.”

Igyekszem nem elkoptatni bizonyos jelzőket, de az Egy Kosár Fej egy igazi mestermű. Hiába beszélünk még mindig egy szubkultúráról (főleg Magyarországon), a modern képregények és graphic novelek érájában a gigantikus választékban nagyon nehéz kiszemezgetni a legjobb alkotásokat.

A szűk piac egyik erénye, hogy legalább szerény hazánkban többnyire gondosan válogatott címek jelennek meg, így talán azt is mondhatnám, hogy kicsit el vagyunk kényeztetve. Hiszen nem mindegy, hogy a kiadók mit dobnak a közönség elé, mert ha valami nem jó, akkor nem fog fogyni, és ha nem fogy, az kockáztatja a jövőbeli kiadásokat is.

Így hát nincs mese, jobbnál jobb cuccokkal kell előállni, és ugyan javarészt tényleg minőségi képregényekkel találkozhat a nagyérdemű, az Egy Kosár Fej még ebből is kimagaslik. Nem hiába, Joe Hill egy igazi zseni, aki olyan érzékletesen tudja ötvözni a horrort, a rejtélyt, a fekete humort és a drámát, ahogy talán még az apja sem.

image 1

Fejetlenség

June és Liam átlagos 80-as évekbeli amerikai tinipár, akik az életet tervezik arra az időre, amikor a nyáriszünetek és ezáltal az ártatlan tinédzserévek véget érnek. A fiú a helyi őrsön dolgozik, besegít a seriffnek, de élete nem csak bírságolásokból és közúti ellenőrzésekből áll. A rendőri meló kellemetlen velejárójával is sokszor szembesül, és néha olyasmit is lát, amit nem biztos, hogy kellett volna.

Egy végzetes napon négy elítélt szabadul ki a közeli börtönből. Magukkal viszik Liamet, June-t pedig kishíján elkapja egyikük. A lánynak viszont a keze ügyébe akad egy viking fejsze, ami úgy siklik át nyakakon, mint kés a vajon.

June csinos kosarával (melyben csak gyűlnek a fejek) elindul, hogy megkeresse Liamet, miközben a kis sziget számos titkáról lehullik a lepel.

Kezdetben nagyon egyszerű belecsöppenni a 80-as évek amerikai kis sziget-kis város milliőbe. A karakterek is szinte azonnal megkedvelhetők, könnyen elhelyezhetők a térfeleken. Legalábbis első látszatra. Azonban egyik szereplő sem az, akinek látszik.

egy kosár fej ajánló
Egy kosár fej képregény ajánló: itt bizony fejek fognak hullani 5

Befejezetlen ügyek

A történet nem áll meg, hogy megmagyarázza mitől maradnak életben a levágott fejek, egyszerűen csak halad tovább a cselekménnyel, mintha mi sem történt volna (a skandináv mitológia ismerői azért előnyben vannak). Ez hozzáad a misztikumhoz és a kifacsart Gonosz halott-szerű humorhoz is, utóbbiból pedig bőven kijut az Egy Kosár Fej során.

A képregény műfaját tekintve valóban egy kicsit vegyesvágott. A keretet egy bosszúsztori adja, de nem teljesen játszik a játékszabályok szerint. Hamar előtérbe kerül a horror is, de a hangsúly mégsem oda fókuszál. És hiába csak később gyűrűzik be egy bűnügyi szál, mégis azzal együtt lesz kerek a történet.

A kiváló atmoszférát és a műfajok elegyét az illusztrációk mentén LEOMACS (Tex, Dylan Dog, Battaglia) tette tökéletessé. Mind a szereplők megalkotása, a mozdulatok, gesztusok, hátterek bitang jól működnek együtt. Nem beszélve az arcbamászó, kifejezetten explicit és véres jelenetekről. A teljes élményre pedig Dave Stewart színei teszik rá a koronát.

konyvajanlo 21
Egy kosár fej képregény ajánló: itt bizony fejek fognak hullani 6

Verdikt

Ha van, akitől bármikor elvárhatunk egy általánosan magas minőséget, akkor Joe Hillre nyugodtan lehet számítani. Az Egy Kosár Fej parádésan ötvöz műfajokat, teszi mindezt úgy, hogy végig megtartja identitását.

Olyan ritkán tudok valamiért ennyire őszintén lelkesedni, sőt rajongani, szóval a szuperlatívuszokat kérlek nézzétek el nekem. De felelőtlenül nem is szoktam dobálózni ilyesmivel, remélhetőleg van alapja a mondanivalómnak.

Érzékeny gyomrúaknak és gyerekeknek semmiképpen nem ajánlanám, mert Joe Hillre jellemző kendőzetlenség minden panelen átsüt. Az Egy Kosár Fej nyelvezete erős, az abszurd horror véres és groteszk, míg a háttérből kibontakozó történet sem az esti lefekvéshez ajánlott. Mindazonáltal ez egy remek történet, és a horror szerelmeseinek kötelező darab.

Szólj hozzá