Friss

Partneroldalak

a karom rendje

A Karom Rendje képregényajánló: szerepjátékos cicák

Idén csak úgy záporoznak a jobbnál jobb képregények, de aminek a legjobban örülök, hogy a hazai alkotók is sok és igényes kiadvánnyal jelentkeznek. A 5Panels kiadónál a napokban jelent meg Szebeni Péter és Pádár Ádám legújabb alkotása, A Karom Rendje, ami remélhetőleg minden olvasót legalább annyira el fog varázsolni, mint engem.

Macska D&D

A képregény egyből belecsap a cselekmény közepébe, nem vajúdik hosszas expozíciókkal. De nem is kell zavartan kapkodni a fejünket. Jól ismert motívumokat használ, így bárkit pillanatok alatt beránt az élmény.

A közérthetőség miatt túl vaskos történetről nem beszélhetünk, a képregény inkább egy meséhez hasonlít. Egyfelől vannak a gonosz patkányok, akik foglyul ejtik a Karom Rendjének egyik tagját, Szőr Csutak Gombóczot. Másrészt, utóbbi macskakompániája pedig jön, hogy kiszabadítsa. Sem a cicák, sem pedig a patkányok oldaláról nem ismerjük meg jobban a háttérsztorit, vagy magukat a szereplőket, néhány felskiccelt jellemvonásból tudjuk elkülöníteni a személyiségüket. Melyeket egyébként tök jól megírtak, de valamivel több kontextust azért én még elbírtam volna.

Ha pedig lecsupaszítjuk a történetről a fabula-réteget, akkor meg egy klasszikus szerepjáték party lesz belőle. És hát nem véletlen, egyértelműen a fantasy rpg-k nyújtották az ihletforrást. Nem kell sokáig kutakodni a bizonyítékok után, már a szereplők bemutatása is karakterlapokon történik.

karom rendje
A Karom Rendje képregényajánló: szerepjátékos cicák 4

Minőségi alutasakos

A Karom Rendje hagyományos toposzok mentén épül fel. Egyrészt vannak a klasszikus fantasy archetípusok, másrészt a patkányok és macskák szembenállása sem mai találmány. De ki mondta, hogy minden nap fel kell találni valamit, ha meglévő, már létező elemekből is lehet jót alkotni? Szebeniék kiadványa nem vállal eposzi univerzumépítést, nem vagdalkozik világrengető tétekkel, vagy bonyolult intrikákkal. Egyszerűen lerí minden panelről, hogy imádták az alkotás folyamatát, és hogy szimplán csak szerették volna elkészíteni ezt a kötetet. Ez pedig nagyon érződik rajta, a jó kedv, a könnyedség és a szellemesség szinte azonnál átragadt rám is.

Illetve a rajzokon és színeken keresztül átjön a játékosság és az a fajta kedvesség, ami abból ered, hogy tényleg szívügye volt az alkotóknak, hogy ez a kiadvány napvilágot láthasson.

A képregény külsőleg nem a szokványos arányokkal bír. A keményfedeles formátumú kiadvány 20×20 cm-es mérettel rendelkezik, amitől érzetre valóban olyan, mintha egy képeskönyvet, vagy mesekönyvet lapoznánk fel. Ha ismered az Egérőrség című alkotást, akkor pontosan úgy kell elképzelni A Karom Rendje külső megjelenését is. Mindemellett a kiadvány önmagában is nagyon szép, kellemes a tapintása, igazán minőségi hatást kelt. A dombornyomott cím pedig még ad egy kis pluszt, amitől összegészében jó érzés a kezünkben tartani és forgatni ezt a kiadványt.

konyvajanlo 17
A Karom Rendje képregényajánló: szerepjátékos cicák 5

Verdikt

A Karom Rendje egy minden korosztálynak abszolút ajánlható, minden ízében szerethető képregény. Explicit erőszak, vagy trágárság egyáltalán nincs benne, ugyanakkor mondanivalója univerzális és könnyen érthető. Így tehát kicsik és nagyok egyaránt lapozhatják, de képregényekben nem járatos kezdő olvasók is nyugodtan tehetnek vele egy próbát.

Ez a történet még csak a kezdet, a jövőben remélhetőleg még találkozhatunk az ádáz macskákkal. De ez nem csupán az alkotókon, hanem rajtunk, olvasókon is áll.

Szólj hozzá