Friss

Partneroldalak

ultimate x-men

Horror manga lett az Ultimate X-Men?

Valljuk be, nem kis felelősség terheli azon alkotók vállát, akik egy-egy jól bejáratott, hosszú ideje futó képregénysorozat újrázásán kell hogy dolgozzanak. A világgal még frissen ismerkedőknek közbeszúrnám, hogy távolról sem ritka, hogy a nagy kiadók bizonyos időközönként új irányba terelgetik a kánont. Szóval semmi ördöngösség nincs abban, hogy példának okáért az X-Men egy teljesen új megközelítésből indul. Viszont az Ultimate X-Men első számai még ezzel a mércével nézve is igencsak rendhagyók.

A legutóbbi bejegyzésben már olvashattad, hogy egy kisebb álmom teljesült azzal, hogy a My Comic Centerrel karöltve kellő közelségbe hozhatjuk nektek az amerikai képregényeket is. Ennek apropóján stilszerű volt, hogy máris egy ilyen alkotásról érkezzen ajánló.

Aki valamennyire követi a képregényes szcénát, az tudja, hogy a Marvel világán belül nagy volumenű változások történnek éppen. A legújabb Ultimate sorozat egy teljesen másfajta irányból közelíti meg kedvenc hőseinket és csapatainkat. A futó szériák között van az újragondolása Pókembernek, Fekete Párducnak, vagy jelen bejegyzés alanyának, az X-Mennek. Az Ultimate X-Men széria talán az eddigi legmegosztóbb, hiszen annyira eltávolodott a konvencionális mainstream Marvel-csapásiránytól, hogy sokakban kelthet összezavarodottságot.

A sorozatot a fantasztikus tehetségű Peach Momoko írja és rajzolja. Abszolút elfogultság beszél belőlem, de emiatt nálam alapból helyzetelőnnyel indult a széria. És lehet akármit mondani az új X-Men füzetekre, de annak a kreatív szabadságnak, amit a művész kapott, én csak örülni tudok. Az utókor pedig majd eldönti, hogy megérte-e a kísérletezés.

image 1
Horror manga lett az Ultimate X-Men? 6

Keleties ízek

A történet Japánban játszódik, és Hisako Ichikit, vagyis Armort helyezi a középpontba. Hisako szeretne átlagos középsulis életet élni, de új és veszélyes erők gyülekeznek, a normális hétköznapok pedig ábránddá válnak. A helyszín és a karakterválasztás egyből sejteti, hogy ennek a sztorinak nem sok köze lesz a westchesteri milliőhöz (legalábbis egyelőre).

Már a borítóról lerí, hogy nem egy megszokott amerikai Marvel-füzetet tart a kezében az olvasó. Momoko gyönyörű festményei és stílusa határozottan a mangákat idézi meg. És ha végiglapozzuk bármelyik új füzetet, a hangulatuk szempontjából nem kell sokat hunyorogni, hogy asszociálhassunk a horrorra. Na, azért nem valami vérfagyasztó és explicit dologra kell gondolni, de a kissé nyomasztó atmoszféra, és komolyabban vett témák bizony feszegetik a műfaj határait.

A legnagyobb kritikám a képregénnyel kapcsolatban, hogy még nagyon nem látni merre fog elmenni a történet. Nyilván egy hosszú távra tervezett sorozatról van szó, és kell idő, mire kibontakozik és összeérnek a szálak. Egyelőre azonban még nem látni, hogyan is kapcsolódik ez a régi X-Menhez (már ha egyáltalán bárhogyan fog a későbbiekben), és hogy mi az egész cselekménynek a mozgatórugója. A cselekmény számomra csak lóg a levegőben, és még csak előkészít valami nagy durranást. Csak győzzük kivárni.

Verdikt

Az Ultimate X-Menről az első két száma alapján (ami eddig a kezembe került) még nagyon nehéz bármiféle messzemenő következtetést levonni. A megjelenítés, a stílus és a narratíva abszolút egyedi, és nem épp szokványos. Ezt valaki vagy szeretni fogja, vagy utálni. Én mindenesetre azt tudom javasolni, hogy minden régi rajongó adjon neki egy esélyt, és nézzük meg merre fog haladni ez a széria. Könnyen lehet, hogy a lassú égésből hatalmas robbanás lesz.

Ha másért nem is, Momoko illusztrációiért már megéri. Remekül ötvözi a japán művészetekből származó inspirációit a mangával és a nyugati képregénnyel.

Ha te is szeretnéd beszerezni a képregényt, akkor nincs más dolgod, mint leadni a rendelésed a My Comic Center oldalán. Az alábbi kuponnal pedig 10%-kal olcsóbban juthatsz hozzá! KUPONKÓD: GeekVS-2405

Ez a bejegyzés elkészült rövid, videós formátumban is. Tekintsd meg TikTok oldalamon:

@gaberegenyes

My Comic Center Kupon: GeekVS-2405 képregény mycomiccenter képregényes geekvilágshop képregények képregénymagyarul marvel xmen comictok fyp #fy #fypシ゚viral #ultimatexmen #peachmomoko képregénybolt olvassképregényt comics #comicbook

♬ eredeti hang – Gaberegényes – Gaberegényes

Szólj hozzá